Imbir lekarski Zingiber officinalis to zioło stosowane od ponad 2 tysięcy lat. Dodawany nie tylko do leków, ale używany był w kuchni jako przyprawa. Imbir może być uprawiany w szklarniach, w klimacie umiarkowanym, choć jest rośliną tropikalną.
Podstawowe zastosowanie imbiru:
- Rozgrzewa - idealne w przeziębieniach, dreszczach
- Pobudza krążenie
- Łagodzi nudności - może być stosowany w chorobie lokomocyjnej oraz przy porannych mdłościach
- Uspokaja
- Łagodzi wzdęcia i niestrawności
Imbir ma przyjemny słodkawy zapach i lekko pikantny smak. Może być podawany w postaci kapsułek, ale można spróbować żuć kandyzowany imbir lub imbirowe ciasteczka.
Imbir pod każdą postacią jest doskonałym środkiem na nudności i wymioty. Imbir kandyzowany, piwo imbirowe, wino imbirowe, a nawet ciasteczka imbirowe mogą być pomocne w braku innych środków.
W czasie przeziębienia, gdy gorączka wywołuje dreszcze, pijemy herbatkę rozgrzewającą z imbiru i cynamonu.
- 15 gramów świeżego imbiru pokrojonego w plasterki
- 10 gramów kory cynamonu
- suszony arcydzięgiel (więcej o nim tu)
Gotujemy przez 10-15 minut. Po odcedzeniu można pić 3 razy dziennie po filiżance gorącego naparu. Smacznego!