Imbir - idealna przyprawa nie tylko na zimę

 Imbir lekarski Zingiber officinalis to zioło stosowane od ponad 2 tysięcy lat. Dodawany nie tylko do leków, ale używany był w kuchni jako przyprawa. Imbir może być uprawiany w szklarniach, w klimacie umiarkowanym, choć jest rośliną tropikalną.

Podstawowe zastosowanie imbiru:

  • Rozgrzewa - idealne w przeziębieniach, dreszczach
  • Pobudza krążenie
  • Łagodzi nudności - może być stosowany w chorobie lokomocyjnej oraz przy porannych mdłościach
  • Uspokaja
  • Łagodzi wzdęcia i niestrawności


właściwości imbiru

Imbir ma przyjemny słodkawy zapach i lekko pikantny smak. Może być podawany w postaci kapsułek, ale można spróbować żuć kandyzowany imbir lub imbirowe ciasteczka.

 

Imbir pod każdą postacią jest doskonałym środkiem na nudności i wymioty. Imbir kandyzowany, piwo imbirowe, wino imbirowe, a nawet ciasteczka imbirowe mogą być pomocne w braku innych środków.

 

W czasie przeziębienia, gdy gorączka wywołuje dreszcze, pijemy herbatkę rozgrzewającą z imbiru i cynamonu.

  • 15 gramów świeżego imbiru pokrojonego w plasterki 
  • 10 gramów kory cynamonu 
  • suszony arcydzięgiel (więcej o nim tu)

Gotujemy przez 10-15 minut. Po odcedzeniu można pić 3 razy dziennie po filiżance gorącego naparu. Smacznego! 

 

herbata z imbiru