Szanowny Pan Arcydzięgiel. Szlachta wśród ziół?

Litwor, anżelika lub arcydzięgiel. To dwuroczna (lub trwała) roślina o rozgałęzionym korzeniu, dorastająca nawet do 3 metrów wysokości. Ma niewielki jasne żółto-zielone kwiatki zebrane w baldachy.

Dzięgiel jest rośliną uprawną, rzadko występuje dziko. Może zostać pomylony z dziko rosnącym dzięglem leśnym. Lubi miejsca wilgotne i żyzną glebę. W Polsce objęta jest częściową ochroną.

Surowcem leczniczym jest korzeń. Korzenie wykopuje się z rocznej rośliny jesienią. Z korzeniem podczas zbiorów należy obchodzić się ostrożnie, gdyż świeży sok może powodować podrażnienia i pęcherze na skórze.

Umyte i oczyszczone suszy się, przecina się wzdłuż i przechowuje w szczelnie zamkniętych puszkach. Suche korzenie są niestety narażone na działanie szkodników, dlatego warto sprawdzić, czy są przechowywane szczelnie.

Właściwości lecznicze korzenia arcydzięgla
arcydzięgiel

Olejek lotny i zawarte w nim terpeny (cymen, felandren) oraz kwasy organiczne i flawonoidy działają:

  • Łagodząco na układ trawienny
  • Wiatropędnie
  • Uspokajająco

Stosowany zewnętrznie ma słabe działanie przeciwbólowe.



 

Kiedy stosować arcydzięgiel?

 

  • W stanach wyczeprania nerwowego
  • Wnadmiernej pobudliwości
  • W bezsenności
  • Przy bólach głowy
  • W osłabieniu i zaburzeniach wieku podeszłego
  • W zaburzeniach przewodu pokarmowego - pobudza wydzielanie soku żołądkowego
  • Przy zaparciach i biegunkach
  • Przy schorzeniach wątroby i woreczka żółciowego
  • U dzieci i młodzieży może być podawany w przypadkach braku apetytu o podłożu nerwowym.

 

Jak stosować arcydzięgiel?

Odwar. Łyżkę suszonego korzenia gotować przez 20 minut. Po odcedzeniu pić przed posiłkami pół szklanki, aby pobudzić żołądek, a po posiłkach, aby ułatwić trawienie i łagodzić gazy. Dla lepszego efektu, warto łączyć  korzeń anżeliki wraz z nasionami koperku i kminku.

Przed snem odwar będzie mieć działanie uspokajające.

 

Olejek dzięglowy lub wyciąg spirytusowy można wcierać w skórę w przypadku bólów mięśniowych. Ma słabe, miejscowe działanie znieczulające.

 

A to ciekawe...

Młode listki arcydzięgla używane były jak zamiennik sałaty. Młode ogonki liściowe „anżelika” używane były do dekoracji ciast i wypieków, korzenie służyły do wyrobu nalewek, a z łodyg przyrządzano konfitury.