Wskazówki dobre na wagę i przeciwko chorobom cywilizacyjnym
Stosowanie się do tych 7 nowych wskazówek żywieniowych, zaspokoi zapotrzebowanie Twojego organizmu na witaminy, minerały i inne ważne składniki odżywcze. Jednocześnie odżywiając się w sposób przyjazny dla klimatu i pomagasz zmniejszyć emisję CO2. Dzieje się tak dlatego, że produkcja żywności prowadzi do emisji gazów cieplarnianych. To się nazywa ślad klimatyczny żywności. Im więcej gazów cieplarnianych emituje produkcja, tym większy ślad klimatyczny żywności – a im większy ślad klimatyczny, tym gorzej dla klimatu.
Jeśli masz więcej niż 65 lat, ważne jest również, abyś spożywał wystarczającą ilość roślin strączkowych, ryb, mięsa, jaj, orzechów i produktów mlecznych. Ułatwi Ci to również utrzymanie prawidłowej wagi, a także zmniejszysz ryzyko chorób cywilizacyjnych, takich jak choroby układu krążenia, cukrzyca typu 2 czy nowotwory.
Porady dietetyczne
Większość mieszkańców Polski może z powodzeniem stosować się do tych zaleceń dietetycznych. Nie dotyczą one jednak dzieci poniżej 2 roku życia, osób starszych jedzących małe posiłki oraz osób cierpiących na choroby o szczególnych wymaganiach żywieniowych.
Ponadto kobiety w ciąży, karmiące piersią i osoby powyżej 65 roku życia muszą przestrzegać dodatkowych zaleceń. Dotyczy to również osób, które nie jedzą ryb, mięsa ani nabiału.
7 oficjalnych zaleceń żywieniowych – dobrych dla zdrowia i klimatu
- Jedz dania bogate w rośliny, zróżnicowane i nie za dużo
Planowanie posiłków, przechowywanie żywności w odpowiedni sposób i wykorzystywanie resztek na przykład w przygotowaniu nowych potraw pomaga zmniejszyć ilość wyrzucanej żywności.
- Jedz więcej warzyw i owoców
Wybierz produkty spożywcze, które są uprawiane lokalnie i są dostępne w danym sezonie. To pomaga ograniczyć emisję gazów cieplarnianych związanych z transportem żywności na długie dystanse. Ponadto wspieranie lokalnych rolników przyczynia się do rozwoju lokalnej gospodarki.
- Jedz mniej mięsa – wybieraj rośliny strączkowe i ryby
Produkcja mięsa, zwłaszcza wołowiny i owiec, jest związana z dużą emisją gazów cieplarnianych. Ograniczenie spożycia mięsa na rzecz większej ilości roślinnych źródeł białka, takich jak rośliny strączkowe, orzechy i nasiona, może przyczynić się do zmniejszenia negatywnego wpływu na środowisko.
- Jedz pokarmy z pełnymi ziarnami
Produkcja przetworzonej żywności, np. białej mąki czy białego ryżu, często wiąże się z większym zużyciem wody w procesie obróbki. Wykorzystanie pełnych ziaren zmniejsza ilość odpadów i emisji gazów cieplarnianych.
- Wybieraj oleje roślinne i niskotłuszczowe produkty mleczne
Oleje roślinne, szczególnie te pochodzenia organicznego, są często produkowane z użyciem metod bardziej zrównoważonych i mniej szkodliwych dla środowiska. Dodatkowo oleje roślinne mają niższą emisję gazów cieplarnianych w porównaniu do produkcji niektórych olejów pochodzenia zwierzęcego, takich jak tłuszcz palmowy.
- Jedz mniej słodkich, słonych i tłustych potraw
Przetworzona żywność często zawiera dużą ilość sztucznych dodatków, cukru i soli. Staraj się ograniczać spożycie takich produktów i zamiast nich sięgać po pełnowartościowe, naturalne produkty.
- Ugaś pragnienie wodą
Picie wody ma pozytywny wpływ na ekologię, szczególnie jeśli wybierasz wodę z kranu.
Redukuje się zużycie plastiku i innych materiałów stosowanych do produkcji napojów słodzonych, gazowanych lub alkoholowych. Jeśli jakość wody kranowej jest problematyczna w Twoim regionie, rozważ zainstalowanie filtra wodnego, który pozwoli Ci uzyskać czystą wodę do picia bez konieczności kupowania butelek wody.