Pietruszka zwyczajna Petroselinum Sativum pochodzi z krajów basenu Morza Śródziemnego, takich jak Włochy, Grecja, Hiszpania czy Maroko. Ta znana roślina dorasta do 80 cm. Nasion można używać podobnie jak nasion kminku.
Pachnący korzeń pietruszki zawiera:
olejki eteryczne do 0,3% (m.in. apiol, mirystycyna),
flawonoidy (m.in. apiina, graweobiozyd A),
furanokumaryny (m.in. bergapten),
związki poliacetylenowe (m.in. falkarynolon),
substancje śluzowe, związki cukrowe, sole mineralne.
Korzeń pietruszki zawiera wiele związków zdrowotnych, takich jak witaminy C, A, K i B6, kwas foliowy, białko, błonnik, niacyna, tiamina, ryboflawina i minerały (wapń, żelazo, fosfor, potas, sód, magnez, cynk i mangan).
Korzeń pietruszki ma wiele właściwości np.:
przeciwutleniające (dzięki flawonoidom),
odkażające (dzięki olejkowi eterycznemu),
wiatropędne (dzięki substancjom śluzowym)
pobudzające trawienie.
może pomóc w regulowaniu ciśnienia krwi (dzięki potasowi),
dotlenianiu mózgu (dzięki potasowi i żelazu),
zapobieganiu anemii (dzięki żelazu i kwasowi foliowemu)
wspieraniu pracy nerek
Mniej znany owoc pietruszki jest małym, okrągłym i zielonym nasionem, które rośnie na szypułkach w drugim roku życia rośliny. Zawiera olejki eteryczne, olej tłusty, śladowe ilości bergaptenu i fitosterol. Ma właściwości moczopędne, przeciwzapalne i trawienne. Może być stosowany w leczeniu wzdęć, zapalenia pęcherza moczowego, kamicy nerkowej i zaburzeń trawiennych. Owoce pietruszki można dodawać do zup, sałatek, mięs i ryb jako przyprawę. Można je też zaparzać jako herbatkę lub robić z nich nalewkę.
Zielone liście pietruszki także mają wiele właściwości leczniczych i odżywczych. Zawierają witaminy C, A, B1, B2 i żelaza. Pomagają poprawiać trawienie, usuwać toksyny z organizmu, obniżać gorączkę i wspomagać krążenie krwi. Mają też działanie przeciwutleniające i odmładzające na skórę, włosy i paznokcie.
Jak pietruszka wspomaga nasz organizm?
Pietruszka ma korzystny wpływ na pracę nerek, ułatwia filtrację krwi w kłębkach i ogranicza wchłanianie zwrotne w cewkach, co prowadzi do zwiększenia ilości moczu. Dodatkowo łagodzi skurcze mięśni gładkich w jelitach, drogach moczowych i prawdopodobnie w ścianach naczyń krwionośnych w nerkach.
Sprzyja trawieniu, pobudzając wydzielanie śliny i soku żołądkowego. Ponieważ owoce mają więcej olejku eterycznego i flawonoidów, mają silniejsze moczopędne działanie od korzeni.
Sekretne moce pietruszki w walce z chorobami
Niektórzy ludzie stosują pietruszkę w leczeniu różnych schorzeń, takich jak infekcje pęcherza moczowego, kamienie nerkowe, zaparcia, problemy skórne i wiele innych.
Pietruszka i jej olejek eteryczny są używane do leczenia niektórych objawów i zaburzeń żołądkowo-jelitowych, a także do leczenia schorzeń takich jak wysokie ciśnienie krwi, alergie i choroby zapalne.
Pietruszka może mieć niepożądane interakcje z niektórymi lekami. Stosując wysokie dawki przez dłuższy, czas mogą powodować skurcze macicy, uszkodzenie błon śluzowych przewodu pokarmowego, pobudzenie ośrodkowego układu nerwowego, a nawet krwawienia maciczne.
Podobnie jak w przypadku każdej innej rośliny, osoby z alergiami lub nietolerancją pietruszki powinny unikać jej spożywania lub stosować ostrożność. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości lub konkretnych chorób, zawsze warto skonsultować się z lekarzem.
Postacie leku
Z nasion pietruszki można przygotować napar zdrowotny. Napar z liści jest skuteczny jako środek, który poprawi urodę.
napar z łyżki suszonych korzeni na 1/2 szklanki wody, pić ¼-⅓ szklanki 2-3 razy
napar z ½ łyżki owoców na szklankę wody, pić 1-2 łyżki 2-4 razy dziennie
1 łyżeczkę posiekanych liści zalać wrzątkiem, po 10 minutach przelać do słoika. Używać do oczyszczania twarzy.
Często jest stosowana jako surowiec składniki mieszanek ziołowych.
Kulinarne możliwości pietruszki
Pietruszka jest ziołem o lekkim zapachu i świeżym smaku, który można używać w wielu potrawach. Wykorzystaj ją:
do dekoracji na makaronie lub zupach
posiekaj i dodaj do sałatek
w zapiekankach lub frittatach z jajkami
zrób pesto z orzechów piniowych, oliwy z oliwek, sera parmezan i świeżej pietruszki
dodaj do smoothie dla podniesienia wartości odżywczych i smaku
na domowej pizzy
dodaj do domowego chleba
w domowych sokach