Cynamon nie tylko na kaszel


Naukowa nazwa cynamonu to Cinnamomum verum. Jest to przyprawa szeroko stosowana w deserach lub w kawie. Ale wiele starożytnych kultur uważało tę przyprawę za formę cudownego jedzenia, szanując ją za niezliczone korzyści zdrowotne. 



Skąd pochodzi cynamon?

Cynamon to roślina, a właściwie drzewo, które może wyrosnąć na wysokość od 10 do 15 metrów. Jest ceniony od czasów starożytnych. Liście na drzewie są owalne, a sam kwiat ma zielonkawy kolor. Na drzewie pojawiają się również małe fioletowe jagody. Tych jednak nie można jeść.

Laski cynamonu zbiera się z wewnętrznej kory drzewa.

Właściwości cynamonu

Cynamon jest dobry dla zdrowia, dobrze wpływa: 

  • na poziom cukru we krwi, 
  • wspomaga trawienie, 
  • łagodzi dolegliwości jelitowe, 
  • zwalcza wzdęcia i zmniejsza stany zapalne jamy brzusznej
  • jest pełen przeciwutleniaczy, 
  • największy efekt przynosi osobo chorym na cukrzycę typu II,
  • hamuje apetyt,
  • dobry na przeziębienie i kaszel, gdyż działa antybakteryjnie.
Związki fenolowe cynamonu (które są również obecne w winogronach i czerwonym winie) nadają tej przyprawie więcej właściwości przeciwutleniających niż zwykle. 

Spożywając olejek cynamonowy można ograniczyć rozwój bakterii, ponieważ jest to silny antybiotyk. Stosowany dość często w przemyśle kosmetycznym.

Cynamon zawiera również witaminy B1 i C, fosfor, wapń i potas: wszystkie niezbędne składniki odżywcze dla naszego zdrowia. 

Cynamon relaksuje

Oprócz tego, że jest silnym środkiem przeciwzapalnym, który pomaga złagodzić ból mięśni i skurcze, cynamon ma również działanie relaksujące, które może złagodzić uczucie niepokoju lub podrażnienia. Działa relaksująco, ponieważ bardzo skutecznie łagodzi nerwowość, stres, irytację, niepokój, a nawet depresję.

Właściwości przeciwzapalne

Właściwości przeciwzapalne cynamonu są wykorzystywane do łagodzenia bólu mięśni i stawów, na przykład przy reumatoidalnym zapaleniu stawów lub sztywności spowodowanej złą postawą podczas pracy. 

Wykazano również, że zmniejsza kaszel, przeziębienia i przekrwienie dróg oddechowych. Cynamon obniża poziom cukru we krwi i zwalcza tłuszcz gromadzony w tętnicach, co czyni go doskonałym wyborem dla osób cierpiących na cukrzycę lub wysoki poziom cholesterolu.

Na dobrą pamięć 

Badania wykazały, że zapach tej przyprawy stymuluje pracę mózgu i zwiększa procesy poznawcze. Niektórzy uważają, że żucie laski cynamonu ma ten sam efekt. Jest idealny tuż przed egzaminem lub gdy musisz zostać do późna, aby się uczyć.

Jak używać cynamonu?

Cynamon świetnie smakuje i ma wiele zastosowań. Używajmy go m.in. w:

  • do ciast takich jak ciasta bożonarodzeniowe, biszkoptów, kruchych ciasteczek,
  • w daniach orientalnych, 
  • na migdałach w polewie czekoladowej,
  • na świeżych plasterkach jabłek, 
  • owsianki. 

Cynamon jest również używany do słodzenia. Może być w koktajlach i kawie. Laski cynamonu można stosować w wodzie, np. razem z korzeniem lukrecji.

Jednym z najlepszych sposobów spożywania cynamonu jest dodawanie go do herbaty lub kawy. Może to być szczególnie dobre, podczas przeziębienia lub grypy. Herbatę z cynamonem tuż przed snem zlikwiduje wzdęcia i uczucie ciężkości w żołądku.

Łyżeczka na filiżankę herbaty to wszystko, czego potrzebujesz. W przypadku kawy możesz dodać półtorej łyżeczki do kawy przed zaparzeniem. 

W zupie cynamon też jest naprawdę pyszny - daje efekt rozgrzewający i egzotyczny smak, szczególnie w soczewicy czy czarnej fasoli.

Laski są używane w całości jako dekoracja oraz jako środek aromatyzujący w napojach i bulionie do kiszenia np. w marynowanych zielonych pomidorach.

O czym powinieneś wiedzieć?

Cynamon do kupienia dostępny jest w laskach oraz w postaci proszku

Kiedy wychodzisz i kupujesz cynamon, pamiętaj, że istnieją dwie odmiany.

  • Prawdziwy cynamon pochodzący ze Sri Lanki i Cylonu. 
  • Cynamon cassia, który jest tanią odmianą prawdziwego cynamonu.

Prawdziwy cynamon ma mocny, słodki, ciepły i aromatyczny smak, w przeciwieństwie do cynamonu kasja, który jest łagodniejszy i orzechowy w smaku. Cynamon z Sri Lanki jest droższy, ale warty próbowania. 


Cynamon należy przechowywać w szczelnym szklanym pojemniku. Przechowuj go w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu. Laski cynamonu zachowują świeżość przez rok, a proszek przez sześć miesięcy, ale można przedłużyć ich okres przydatności do spożycia, przechowując je w lodówce. Kiedy jest świeży, możesz go wyczuć. Ta przyprawa powinna zawsze mieć słodki aromat.