Naukowa nazwa cynamonu to Cinnamomum verum. Jest to przyprawa szeroko stosowana w deserach lub w kawie. Ale wiele starożytnych kultur uważało tę przyprawę za formę cudownego jedzenia, szanując ją za niezliczone korzyści zdrowotne.
Skąd pochodzi cynamon?
Cynamon to roślina, a właściwie drzewo, które może wyrosnąć na wysokość od 10 do 15 metrów. Jest ceniony od czasów starożytnych. Liście na drzewie są owalne, a sam kwiat ma zielonkawy kolor. Na drzewie pojawiają się również małe fioletowe jagody. Tych jednak nie można jeść.
Laski cynamonu zbiera się z wewnętrznej kory drzewa.
Właściwości cynamonu
Cynamon jest dobry dla zdrowia, dobrze wpływa:
- na poziom cukru we krwi,
- wspomaga trawienie,
- łagodzi dolegliwości jelitowe,
- zwalcza wzdęcia i zmniejsza stany zapalne jamy brzusznej
- jest pełen przeciwutleniaczy,
- największy efekt przynosi osobo chorym na cukrzycę typu II,
- hamuje apetyt,
- dobry na przeziębienie i kaszel, gdyż działa antybakteryjnie.
Cynamon relaksuje
Właściwości przeciwzapalne
Właściwości przeciwzapalne cynamonu są wykorzystywane do łagodzenia bólu mięśni i stawów, na przykład przy reumatoidalnym zapaleniu stawów lub sztywności spowodowanej złą postawą podczas pracy.
Wykazano również, że zmniejsza kaszel, przeziębienia i przekrwienie dróg oddechowych. Cynamon obniża poziom cukru we krwi i zwalcza tłuszcz gromadzony w tętnicach, co czyni go doskonałym wyborem dla osób cierpiących na cukrzycę lub wysoki poziom cholesterolu.
Na dobrą pamięć
Jak używać cynamonu?
Cynamon świetnie smakuje i ma wiele zastosowań. Używajmy go m.in. w:
- do ciast takich jak ciasta bożonarodzeniowe, biszkoptów, kruchych ciasteczek,
- w daniach orientalnych,
- na migdałach w polewie czekoladowej,
- na świeżych plasterkach jabłek,
- owsianki.
Cynamon jest również używany do słodzenia. Może być w koktajlach i kawie. Laski cynamonu można stosować w wodzie, np. razem z korzeniem lukrecji.
Jednym z najlepszych sposobów spożywania cynamonu jest dodawanie go do herbaty lub kawy. Może to być szczególnie dobre, podczas przeziębienia lub grypy. Herbatę z cynamonem tuż przed snem zlikwiduje wzdęcia i uczucie ciężkości w żołądku.
Łyżeczka na filiżankę herbaty to wszystko, czego potrzebujesz. W przypadku kawy możesz dodać półtorej łyżeczki do kawy przed zaparzeniem.
W zupie cynamon też jest naprawdę pyszny - daje efekt rozgrzewający i egzotyczny smak, szczególnie w soczewicy czy czarnej fasoli.
Laski są używane w całości jako dekoracja oraz jako środek aromatyzujący w napojach i bulionie do kiszenia np. w marynowanych zielonych pomidorach.
O czym powinieneś wiedzieć?
Cynamon do kupienia dostępny jest w laskach oraz w postaci proszku.
Kiedy wychodzisz i kupujesz cynamon, pamiętaj, że istnieją dwie odmiany.
- Prawdziwy cynamon pochodzący ze Sri Lanki i Cylonu.
- Cynamon cassia, który jest tanią odmianą prawdziwego cynamonu.
Prawdziwy cynamon ma mocny, słodki, ciepły i aromatyczny smak, w przeciwieństwie do cynamonu kasja, który jest łagodniejszy i orzechowy w smaku. Cynamon z Sri Lanki jest droższy, ale warty próbowania.
Cynamon należy przechowywać w szczelnym szklanym pojemniku. Przechowuj go w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu. Laski cynamonu zachowują świeżość przez rok, a proszek przez sześć miesięcy, ale można przedłużyć ich okres przydatności do spożycia, przechowując je w lodówce. Kiedy jest świeży, możesz go wyczuć. Ta przyprawa powinna zawsze mieć słodki aromat.