Ciepłolubny ostropest plamisty Silybum marianum pochodzi z południowej Europy i północnej Afryki, został jednak rozprzestrzeniony na inne regiony świata.
Ciemnozielone liście mają specyficzne ząbki na krawędziach, a fioletowe kwiaty zebrane są w koszyczki. Ciemnobrązowe owoce mają do 6 mm długości i to właśnie owoce są surowcem leczniczym.
Na co pomaga herbatka z ostropestu?
Owoce ostropestu używane są głównie w leczeniu problemów z układem trawiennym, w tym schorzeniach dróg żółciowych. Zawarta w roślinie sylimaryna ma działanie odtruwające i ochraniające wątrobę. Stosowane są przy:
- zatruciu wątroby m.in. etanolem, muchomorem sromotnikowym, środkami insektobójczymi, toksynami
- korzystnie wypływa na regenerację wątroby uszkodzonej promieniami RTG
- wspomaga wydzielanie żółci
- wspomaga regenerację wątroby po przebytym wirusowym zapaleniu, a także w marskości wątroby, stłuszczeniu i ogólnym osłabieniu
Dobowa dawka to 12-15 g suchych owoców. Roślinę ostropestu można stosować w homeopatii, aby wspomóc leczenie m.in.:
- nieżytów i stanów zapalnych dróg żółciowych,
- kamicy żółciowej,
- żylaków odbytu i kończyń dolnych