Głóg pospolity, babicha lub bulimączka to różne nazwy krzewu o wysokości do kilku metrów dającego czerwone owoce, zwanego „walerianą serca". Z roślin głogu można tworzyć piękne i pożyteczne żywopłoty, może być uprawiany w ogrodach.
Zbiory jesienne
Głóg - jego dojrzałe owoce zbieramy jesienią. Zebrane, zanim zrobią się zbyt miękkie, powinno się wysuszyć. Najlepiej rozłożyć je na tacce z podłożoną bibułą, wybierając tylko zdrowe jagody. Można je suszyć w ciepłym piekarniku przez 3-4 godzin, pamiętając, aby obracać owoce co jakiś czas. Jagody mogą być także suszone na powietrzu.
Skład owocu głogu, czyli dlaczego głóg jest rośliną leczniczą?
Surowcem leczniczym rośliny są owoce. Ich aktywnym składnikiem są heterozydy flawonoidowe (kwercetyna, witeksyna), a także związki trójpeptydowe, purynowe, aminy i garbniki, dzięki czemu owoce działają:
- rozkurczająco
- nasercowo
- moczopędnie
- uspokajająco
Głóg najbardziej ceniony jest jako środek obniżający ciśnienie. Stosowany jest szczególnie wśród osób starszych przy kołataniu serca, starczych zmianach serca, przedwczesnych skurczach.
Owoce głodu to cenny lek stosowany przy miażdżycy i nadciśnieniu, a także w bezsenności i nadmiernej pobudliwości nerwowej.
Napary z głodu można także stosować przy dolegliwościach reumatycznych.
Pod jaką postacią przyjmować głóg?
- Nalewka spirytusowa - rozszerza naczynia krwionośne, chroni przed atakami dusznicy bolesnej. Stosowana powinna być wg wskazówek lekarza.
- Odwar - zalaną wodą porcję ziół podgrzewamy, nie dopuszczając do wrzenia, przez około pół godziny. Pić można dwa razy dziennie po szklane odwaru.
A to ciekawe....
Owoce głogu są dodawane do marmolad, dżemów i wina. W przemyśle spożywczym używane są także do wyrobu syropów, kisieli, galaretek, a nawet wódki. Smacznego :)