Pokrzywa zwyczajna, parząca, wielka lub dwupienna, czyli Urtica dioica - roślina występująca na terenie całej Polski. Obecnie niedoceniana roślina zielna, a szkoda, bo ma wspaniałe właściwości lecznicze i zdrowotne. W aptekach dostępne są herbatki, ale pokrzywę możemy zbierać i suszyć samemu.
Zbieramy pokrzywę
Pokrzywa jest bardzo popularną rośliną, tworzy gęste zarośla przy drogach, rośnie na nieużytkach, przy lasach, pod płotami. Jest byliną i może osiągać nawet 1 metr wysokości. Chyba każdy z nas doświadczył i na własnej skórze się przekonał, że liście i łodyga pokrzywy pokryte są parzącymi włoskami.
Lato i wczesna jesień to idealny czas na zbiór pokrzywy. Wybierajmy miejsca do zbiorów roślin z dala od ruchu samochodowego. Ściętą roślinę zostawiamy w chłodnym, zacienionym miejscu, aż do jej całkowitego wyschnięcia.
Właściwości pokrzywy zwyczajnej
Surowcem pokrzywy są liście oraz korzeń. To w nich znajdują się karotenoidy, chlorofil, witaminy B oraz C, kwas pantotenowy i mrówkowy oraz sole mineralne.
Korzenie i liście działają:
- moczopędnie
- zapobiegają biegunce
- wzmacniają organizm — świetnie sprawdzą się przy awitaminozie
- hamują krwawienie
- mają działanie przeciwgośćcowe
Jak stosować pokrzywę zwyczajną?
Liście i korzenie pokrzywy zwyczajnej można spożywać w postaci naparu lub soku lub zewnętrznie jako okłady i do obmywania zranionych miejsc, płukania jamy ustnej w stanach zapalnych, przy zwiększonych upławach do płukania pochwy, a przy łupieżu lub łojotoku obmywać skórę głowy.
(Niektóre źródła podają, że korzenie pokrzywy stosowane są jako środek podniecający...)
Jak przygotować liście pokrzywy do spożycia?
- Napar z liści - 2 łyżki suszonych liści zalać 200 ml wrzątku, po 10 minutach odcedzić. Pić 2-3 razy dziennie w przerwie między posiłkami lub stosować zewnętrznie.
- Sok — młode pędy mogą posłużyć do zrobienia soku. Zmiażdżone wypuszczą sok (polecamy użycie wyciskarki wolnoobrotowej), który należy pić codziennie po pół szklanki. Dodatek miodu wzmocni nasz organizm i będzie zapobiegał infekcjom.
- Jarzyna do obiadu — kto nie lubi szpinaku? Młode pędy pokrzywy przypominają go w smaku, przyrządzane w podobny sposób. Smacznego!
Pokrzywa, choć często uważana za uciążliwy chwast, to prawdziwa skarbnica zdrowia. Jej liście i korzenie kryją w sobie wiele cennych substancji, które korzystnie wpływają na nasz organizm. Od wsparcia układu moczowego po poprawę kondycji skóry i włosów – zastosowań pokrzywy jest wiele. Nie tylko jako napar, ale także jako składnik potraw czy kosmetyków naturalnych. Warto więc docenić tę z pozoru zwykłą roślinę i wykorzystać jej potencjał leczniczy.