Czy koper włoski pochodzi z Włoch? Właściwości i zastosowanie kopra

Tak, koper włoski, pochodzi z Włoch, ale Foeniculum vulgare Mill, czyli fenkuł lub koper włoski rośnie nie tylko na południu Europy. Jako dziką roślinę spotkać można koper w Azji -Pakistanie, Iranie, a także Australii, Południowej i Północnej Ameryce. Uprawiany jest też w Polsce.

Starożytni Grecy nazywali koper włoski „marathron”, co miało oznaczać „chudnąć” i stosowali go jako środek odchudzający. W średniowieczu wierni żuli nasiona kopru podczas długich, nudnych kazań, żeby powstrzymać burczenie w brzuchu. Można pomylić z koperkiem ogrodowym, od którego koper włoski jest znacznie większy. Obecnie odmiana warzywna jest popularną jarzyną, spożywaną jak szparagi lub w sałatkach. Natomiast odmiana podstawowa jest nadal środkiem łagodzącym dolegliwości układu pokarmowego.


koper włoski, właściwości, zastosowanie


Nasiona kopru włoskiego — na co stosować?

„Może pan się o mnie oprze, Pan tak więdniepanie koprze”. Każdy zna wierszyk Jana Brzechwy o warzywach na targu, ale czy każdy wie, jak korzystne są nasiona kopru? Różne odmiany kopru są spożywane pod różną postacią — jako warzywo, łodygi i liście, lub pod postacią olejku.

Ziele przydatne w dolegliwościach przewodu pokarmowego i nie tylko:

  • zmniejsza napięcie mięśni gładkich przewodu pokarmowego
  • idealne w niestrawności, nieżytach żołądka, łagodzi kolkę jelitową
  • stosowany przez matki karmiące w celu zwiększenia ilości pokarmu
  • skuteczny środek wiatropędny
  • działa nawilżająco poprzez zwiększenie wydzielania śluzu przez gruczoły w gardle, krtani i tchawicy

Koper włoski i jego eteryczne właściwości

Owoce fenkułu włoskiego służą do otrzymywania olejku koprowego — Oleum Foeniculi. Olejek eteryczny działa nieznacznie uspokajająco. Można go stosować zewnętrznie do smarowania chorych miejsc, gdyż ma właściwości bakteriobójcze i przeciwpasożytnicze (np. na świerzbowce lub wszy). Olejek koprowy stosowany jest w niektórych zestawieniach leków jako środek wykrztuśny i przeciwskurczowy.

Postacie leku z kopru włoskiego — z czym to się je?

  • Łyżkę nasion kopru zalać wrzątkiem i parzyć przez 20 minut. Pić tak powstały napar 3 razy dziennie.
  • Łyżeczkę sproszkowanych nasion można mieszać z mlekiem i podawać dzieciom przy wzdęciach i kolkach. Wymieszany proszek można też dodać do miodu lub powideł na kanapki dla młodzieży jako środek wiatropędny, a dla osób starszych jako środek wykrztuśny.
  • Olejek koprowy do nabycia w aptekach stosujemy zewnętrznie, także do płukania gardła.

A to ciekawe....

Koper włoski jest rośliną miododajną i doskonale nadaje się na paszę dla bydła, podnosząc wydajność mleka u krów.