Naukowa nazwa macy to pieprzyca peruwiańska. Jest to roślina zielna, której cykl życiowy trwa dwa lata. Niektóre z roślin blisko spokrewnionych z macą to warzywa korzeniowe i rzodkiewki. Uprawiana w Peru w celach kulinarnych i leczniczych.

Charakterystyka pieprzycy
Maca ma mięsistą, hipoliścienną łodygę, która łączy się z korzeniem palowym. Jej liście są cienkie i plisowane. Maca jest rośliną kwitnącą, a jej kwiaty są samopylne. Rodzi małe owoce w kształcie kapsułki, z których każdy zawiera dwa małe nasionka, które są czerwono-szare. Nowe rośliny wyrastają właśnie z tych nasion. Nasiona rozwijają się na pędach i dojrzewają przez pięć miesięcy.
Korzeń macy różni się kształtem i rozmiarem, a miejscowi hodowcy używają jego koloru do rozróżnienia czterech odmian rośliny. Kolory mogą być kremowo-żółte, fioletowe, półfioletowe lub czarne w zależności od poziomu antocyjanów w roślinie.
Odmiany śmietankowe są najczęściej uprawiane w Peru ze względu na ich wielkość i słodki smak. Rośnie głównie w Peru, kilku częściach Brazylii oraz na wyżynach Andów w Boliwii.
Jak stosować pieprzycę peruwiańską?
Korzeń Lepidium meyenii ma wiele walorów zdrowotnych i odżywczych oraz zastosowań komercyjnych. W Peru jednym ze sposobów przygotowania macy jest pieczenie w piekarniku, czyli huatia.
Można też wymieszać korzenie i zagotować je, aby uzyskać słodki i gęsty płyn, który po wysuszeniu i zmieszaniu z mlekiem tworzy owsiankę. Korzenie maca używane są do produkcji mąk do ciast, pieczywa i naleśników.
Maca jest również wykorzystywana w produkcji piwa do robienia dżemów i zup, a liście są czasem gotowane lub używane do przygotowania sałatek.
Właściwości pieprzycy peruwiańskiej
Istnieje wiele potencjalnych korzyści z maca, co sprawia, że niektórzy uważają ją za adaptogen – suplement, który może pomóc organizmowi lepiej radzić sobie ze stresem. Przy tak wielu składnikach odżywczych korzeń maca ma wiele potencjalnych korzyści.
1. Maca może poprawić nastrój
Podobnie jak inne rośliny kapustne, maca jest pełna zdrowych związków. Maca zawiera przeciwutleniacze zwane flawonoidami, które są w dużej mierze związane z poprawą nastroju i zmniejszeniem lęku. Kilka badań korzeni maca wykazało zmniejszenie uczucia niepokoju i depresji.
2. Maca może poprawić ciśnienie krwi
To samo badanie, które wykazało korzyści z objawów depresji i lęku, wykazało również, że kobiety po menopauzie przyjmujące maca obniżyło rozkurczowe ciśnienie krwi. Wiemy, że inne warzywa kapustne wspierają ogólny stan zdrowia, a maca nie różni się od nich.
3. Wsparcie płodności
Jednym z głównych wczesnych zastosowań maca było wspieranie zdrowia reprodukcyjnego.
Prowadzone są dalsze badania nad wpływem maca na wszystkie hormony związane z reprodukcją w celu zbadania innych potencjalnych korzyści. Wiele kobiet twierdzi, że pomaga „zrównoważyć” ich hormony i łagodzić niektóre objawy menopauzy, takie jak uderzenia gorąca.
4. Zwiększenie wytrzymałości
Dzięki wszystkim innym zaletom maca, ciągłe badania wykazały, że może zwiększyć wytrzymałość podczas ćwiczeń.
5. Zwiększona energia
Zawartość witaminy C, żelaza i B6 w macy pomaga w utrzymaniu zdrowego układu odpornościowego i zmniejsza zmęczenie.
Jak spożywać pieprzycę peruwiańską?
W Polsce najbardziej rozpowszechnione są tabletki ze sproszkowanego korzenia. Ale jak wiadomo, im mniej tabletek, tym lepiej. Polecamy jednak poszukać naturalnego korzenia w formie wysuszonej. Wtedy wystarczy łyżeczkę dziennie takiego proszku dodać do jogurtu, domowych koktajli czy do zupy. Proszek dobrze się rozpuszcza i ma przyjemny lekko pikantny smak.